- Med den arbeidstida som er i landbruket, er det vanskelig å komme seg ut på trening på ettermiddagstid. Og selv om bønder er i aktivitet, så er mye av aktiviteten i en traktor eller ei melkegrav. Det blir ikke noe kondis av å melke i ei melkegrav, så Tana Bondelag måtte rett og slett få opp pulsen på bonden, og forebygge slitasje i leddene, forteller Laila Kristin Hagalid Berntsen, som inntil nylig var leder for Tana Bondelag.

Trening og kaffe

I landbrukskommunen i Øst-Finnmark er det store avstander og få møteplasser for de aktive bøndene. Derfor møtes nå mange av medlemmene i lokallaget til trim en gang i uka i vinterhalvåret.

- Bøndene trengte både trim og en sosial arena, og mange møtes også til en kopp kaffe etter trening. Det var i fjor vinter at et medlem hos oss tok initiativ til felles trening i Tana. Bondelaget fikk en avtale med en fysioterapeut som hadde noen treninger i starten, la opplegg for treninga til den enkelte og viste hvordan apparatene skulle brukes, sier Berntsen.

Aktiv landbrukskommune

Tana er en viktig landbrukskommune i Finnmark, med flere rene melkebruk, melkebruk med storfekjøttproduksjon, en som kun driver med storfekjøttproduksjon på innkjøpte oksekalver og rene sauebruk. Nesten halvparten av melkebrukene i kommunen har investert i melkerobot, og flere er i ferd med å bygge.

- Jeg opplever at det er mange som satser her i Tana. Kommunen er et sentrum for landbruket i Øst-Finnmark, og landbruket bidrar til mange arbeidsplasser. Meieriet er grunnlaget for et aktivt landbruksmiljø, og vi har landruksskolen Tana videregående skole, Felleskjøpet og Eik med verksted, og regnskapskontor som fører regnskap for de fleste bøndene, sier Berntsen.

Kjemper for landbruksskolen

Det har nærmest blitt en desembertradisjon for Tana Bondelag å jobbe for å redde landbruksskolen, som i flere ganger har vært foreslått nedlagt av Finnmark fylkeskommune.

- Hele tida jobber vi for å bevare landbruket i kommunen, og vi har kjempa for landbruksskolen nesten årlig i mange år. Vi har jobba mye for å få kommunen på banen, for det er en viktig arbeidsplass med 30 årsverk. Det er viktige arbeidsplasser, og vi jobber hele tida med å synliggjøre for kommunen hvilke ringvirkninger landbruket har for kommunen. Nå er det lenge siden skolen ble foreslått nedlagt, og søkertallet har økt. Det er viktig for rekrutteringa, og nå må Bondelaget jobbe for at dette skoletilbudet blir opprettholdt når Finnmark fylke blir slått sammen med Troms.