- I 2017 hadde vi en tap på 18 prosent av sau og lam som ble sluppet på beite. Tap til ørn er en relativt ny problemstilling i Norge og vi i Rissa Bondelag har derfor deltatt aktivt i et forskningsprosjekt i regi av NIBIO for å bidra til å kartlegge og dokumentere omfanget, sier Kimo.

Landbruket i Rissa er blant fylkets største innom melkeproduksjon. I tillegg er det en del som driver med sau og flere langs kysten som driver med korn. For å vise fram landbruket i området arrangerte Rissa Bondelag for første gang i år «Farmen-dagen» sammen med Leksvik Bondelag og det lokale Bygdeungdomslaget. En samling på samfunnshuset med blant annet dyreutstilling og motorsagkunst. – Dette ble en fin og sosial dag hvor vi fikk vist fram landbruket i området på en god måte. Over 400 folk var innom og vi kommer absolutt til å gjenta suksessen til neste år, sier lokallagslederen.

Rissa var også aktive under aksjonene i forbindelse med årets jordbruksoppgjør. – Vi arrangerte blant annet en 1,5 km lang traktorkavalkade i bygda som fikk mye oppmerksomhet i lokalmedia.

I Rissa Bondelag strekker landbruksengasjementet seg langt utover Norges grenser. I mars tok lokallaget initiativ til en støttekonsert med selveste Åsmund Nordstoga, hvor inntektene gikk uavkortet til Bondelagets og Utviklingsfondet sitt bistandsprosjekt i Malawi. – Verdens matsikkerhet er under press og samtidig vet vi at potensialet for å øke avlingene per dekar i Malawi er enormt. «Bonde støtter bonde-samarbeidet» som Utviklingsfondet og Bondelaget organiserer i Malawi er etter mitt skjønn den typen bistand vi trenger mye mer av, og det var helt naturlig for oss at overskuddet fra konserten gikk til dette viktige prosjektet, sier han.

Til neste år skal Kimo selv være med en delegasjon til Malawi bestående av representanter fra Bondelaget og Norges Bygdeungdomslag. Målet med turen er å se hva midlene fra våre organisasjoner og våre medlemmer går til, og hente med inspirasjon hjem for å gjøre en enda bedre jobb med kunnskapsdeling og innsamlingsarbeid. – Organisasjonssjefen i Sør-Trøndelag tipset meg om at det gikk an å søke om å få være med i høst. Min første tanke var at dette var som å tre en kamel gjennom et nåløye. Men jammen gikk det ikke, forteller Kimo. Turen til Malawi er fra 17. til 26. februar. – Jeg er veldig spent på hva vi får oppleve, sier lokallagslederen. Han er ikke i tvil om hva han ønsker seg under juletreet i år. – En julegave til Malawiprosjektet er perfekt for den som har alt, og det gjelder vel etter hvert mange, avslutter Kimo.