- Vi hadde en kaotisk start på sommeren her på Toten. Den helga vi egentlig skulle sleppe sauene på beite, leste vi i avisa at det var observert ulv ikke så langt fra oss. På Hadeland var sauene allerede på  beite. Det samme i Skrukklia i Akershus, det var der vi fikk det første angrepet og vi skjønte at ulven var i nærheten. Vi avventa med beitesleppet så lenge vi kunne, men ingen har reservebeiter og reservefôr til mer enn ei uke eller to. Angrepene ble etterhvert så mage og store at de som ikke hadde dyrene på utmark, fikk beitenekt av Mattilsynet. Vi har så vidt hatt streifulv her før, men aldri en ulv som har slått seg ned, sier Linda Suleng, leder i Østre Toten Bondelag.

UIveangrep i beiteprioritert område

I kommunen som ligger i det beiteprioriterte området av Oppland, handla det meste om ulven denne sommeren. Den ene ulven som ble observert gjorde stor skade, og dyret gjorde stor skade på besetningene. Lokallagslederen stod i front for sauebøndene som talsperson, og lokallaget jobba sammen med resten av organisasjonen med å prøve å påvirke politisk.

- Det var en helt ny situasjon for alle, både bønder, kommunene, jaktlagene, beitelagene og oss i Bondelaget. Vi trodde hele tida at det skulle ordne seg. Vi hadde ekstraordinært beitetilsyn gjennom beitelaga. Det ble satt inn en enorm arbeidsinnsats, folk var i skauen dag og natt. Men det hjalp ikke. Det var så fortvilende. Du gjør alt som står i din makt, men så skjer det fortsatt. Og det varte og det rakk, ulven ble ikke skutt før uti august. Den var her hele beitesesongen, over 300 sauer ble dokumentert tatt og det var mange flere som ikke kom tilbake, forteller Suleng.

Medlemmer på kadaversøk

Alle medlemmer i Østre Toten Bondelag ble bedt om å hjelpe til i denne perioden.  

- I og med at sauebøndene er organisert i ulike faglag, var vi i Bondelaget opptatt av å være en støttespiller for beitelaga. Vi prøvde å tilby vår hjelp og avlastning, og vi sendte jamnlig ut melding til alle medlemmer om å være med på kadaversøk for å dokumentere tap, både bruksmedlemmer og personlige medlemmer. Denne sommeren var en unntaktstilstand for alle, og da trengte vi den hjelpa vi kunne få. Vi var opptil 60 stykker ute og gikk kadaversøk om gangen. Bondelaget jobba også politisk, og utfallet av den jobben endte med seier, fordi vi greide å få kompensasjon for ulempe, også til de som ikke har mista dyr. Alle faglaga har stått sammen denne sommeren. Folk har hatt hundrevis av timer ekstra for å utføre beitetilsyn, og det ble brukt over et årsverk i uka på tilsyn. Vi er fornøyd med dette gjennomslaget og nå må vi jobbe for at ordninga kan bli landsomfattende. Det burde være en selvfølge i et beiteprioritert område, sier Suleng.  

Størst i Oppland

Østre Toten kommune er den største landbrukskommunen i Oppland, og er ikke egentlig mest kjent for sau. Kommunen er Norges største grønnsakskommune med dyrking på friland, og har masse kornproduksjon, en god del ammeku og noe mjølk, en god gjeng driver med eggproduksjon og så er det altså ganske mange som driver med sau. Østre Toten Bondelag er et stort lokallag med 356 medlemmer.

- Det er moro å være bonde her. Vi har i all hovedsak enkle skifter, og politikere som stort sett er på lag med næringa. Det er lite utbyggingspress på matjorda, men litt er det her også. Vi fikk tverrpolitisk støtte under rovdyrsituasjonen i sommer, sier Suleng.

Bedre forberedt før neste beitesesong

Lokallaget har stor aktivitet gjennom hele året, med sosialt og faglig påfyll på det årlige våronnmøtet, de er med på aksjoner og kampanjer i regi av Norges Bondelag, arrangerer HMS-kurs med landbruksrådgivninga, og har årsmøte med middag og sosialt samvær på høsten. Nå forbereder de seg på en ny beitesesong som forhåpentligvis blir bedre enn årets.

- Alle hadde ei bratt læringskurve i år, og neste år er vi mer forberedt om noe skulle skje. Jaktlaga kommer til å være klare, og vi må jobbe med kommunene og fylkene, slik at vi kan samarbeide på tvers av kommune- og fylkesgrenser.  Vi får likevel håpe at vi slipper å oppleve nok en slik sommer, sier Linda Suleng, leder i Østre Toten Bondelag.