- Vi er en liten kommune der landbruket er ei viktig næring. I flere år har vi i det lokale bondelaget samarbeida nært med de andre faglagene. Ved å samarbeide på tvers får vi flere arrangementer, bedre oppmøte og mange gode faglige diskusjoner, sier Anette Liseter, tidligere leder og nå styremedlem i Namdalseid Bondelag. Lokallaget kom på andreplass i den nasjonale kåringa av Årets lokallag i juni. 

Kommunen i Namdalen har 1700 innbyggere og et aktivt landbruksmiljø med de fleste produksjoner, bortsett fra frukt og grønnsaker. I kommunen er det melkeproduksjon, ammeku, gris, kylling, egg, sau og korn. Det er mange som satser i kommunen, og det drives mye nydyrking for å dekke etterspørselen etter jord.

Godt samarbeid med kommunen

- Faglagene begynte å samarbeide om julebord for noen år siden, og de tre siste åra har vi arrangert klippepub sammen med lokallagene til Småbrukarlaget og Sau og Geit. Der er det en uoffisiell klippekonkurranse mellom profesjonelle saueklippere, og sosialt samvær for bønder, forteller Liseter.

Namdalseid Bondelag har også et nært samarbeid med kommunepolitikerne og landbrukskontoret i Midtre Namdal Samkommune, med fire faste møter i året i et eget landbruksforum.

- Jeg trodde det var vanlig å ha så mange faste møtepunkter med forvaltninga og politikere, men jeg har skjønt at vi er privilegerte som har så mange faste arenaer der vi kan være med på å påvirke. Det er inspirerende for arbeidet med den generelle landbrukspolitikken, å se at det nytter å påvirke i egen kommune, sier Liseter.

"Fra bås til løsdrift"

I fjor kjørte lokallaget og landbruksforumet i samkommunen prosjektet «Fra bås til løsdrift» sammen, for å forberede melkeprodusentene på overgangen til løsdriftsfjøs.

- Vi hadde fokus på å bygge nytt fjøs og utvikle eksisterende bygg, uten å måtte bli så mye større, og vi er opptatt av hva folk kan få ut av sin egen gård. I møteserien om løsdriftsfjøs hadde vi først et stormøte, og på møtet etter var vi på busstur og så på ulike fjøsløsninger. Det siste møtet var med Innovasjon Norge. Jeg tror nok de kommer til å få mange søknader fra bønder som vil satse, sier Liseter.

Nå jobber lokallaget mye med organisering av landbrukskontoret i framtida. I dag samarbeider de tett med landbrukskontorene i Namdalseid og Overhalla. I 2020 blir Namdalseid slått sammen med to av de tre andre kommunene i Midtre Namdal samkommune, og da mister bøndene kontakten med landbrukskontoret ligger Overhalla, som ikke blir en del av den nye kommunen.

Bruker Facebook aktivt

- Vi er veldig redd for å miste fagkompetanse og fagfolk, og har allerede begynt å jobbe med det, selv om kommunesammenslåinga ikke er før i 2020. Vi bønder har også lyst til å opprettholde nettverket vi har gjennom landbruksforumet, der landbrukskontoret i Overhalla er viktig, sier Liseter, som også er opptatt av å formidle hva som skjer i landbruket i Namdalseid, gjennom sosiale media.

- Vi er veldig opptatt av å vise fram til folk og medlemmer hva som skjer innafor landbruket, og det er så gøy å se hvor mange man kan nå fram til gjennom Facebook. Det kommer vi til å jobbe enda mer med framover.