Arbeidsmøte om dyrevelfred og psykisk helse. Foto: Lise Boeck Jakobsen

Erfaring og forskning har vist at dyretragedier i landbruket ofte har sammenheng med bondens psykiske helse. Bondelaget styrker nå arbeidet på dette området og inviterte derfor de fleste aktørene i landbruket til et arbeidsmøte. Nå arbeider de hver for seg for å finne nye verktøy i jobben for å redusere antallet framtidige dyretragedier.

- Menneskene er denne næringas viktigste ressurs, og i Bondelaget er vi opptatt av sammenhengen mellom bondens psykiske helse og dyrevelferd. Vi ønsker å styrke den jobben vi gjør for bondens psykiske helse og er glade for at flere aktører i næringa vil bidra til dette, sier 1.nestleder i Norges Bondelag, Kristin Ianssen.

Går en ny runde på hjemmebane

På møtet presenterte både myndighetene, bøndenes organisasjoner og representanter fra varemottakerne hvilke rutiner de har for å identifisere negativ utvikling i dyreholdet. De ulike aktørene kommenterte også hvilke muligheter de har til å ta initiativ dersom de mistenker at dyreholder ikke har det bra eller har behov for hjelp.

- Det var en god og nyttig gjennomgang. Nå er vi enige om at vi ”drar hjem” og jobber oss gjennom hva våre ulike systemer gir muligheter til å gjøre, også er vi enige om å ta et nytt møte tidlig i høst, sier Ianssen.

Omforent oppfatning av godt dyrehold

Tine har koordineringsansvar for det videre arbeidet hos varemottakerne med utgangspunkt i hvordan rutiner og systemer kan utnyttes og samkjøres bedre, mens Bondelaget får ansvaret for arbeidet direkte mot bondens og hennes psykiske helse.

Under møtet redegjorde blant annet Mattilsynet om hva som kjennetegner utviklingen av alvorlige dyrevernsaker og risikodyrehold.

- Et av målene vi har satt oss er at produsentene i størst mulig grad skal ha samme holdning til hva som er god dyrehold, og at så mange som mulig vet hvor alvorlig utvikling starter, avslutter Ianssen.