Inn på tunet-gårder bidrar til at personer med demens opplever mestring, utvikling og trivsel. Matmerk og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har nylig lansert en ny håndbok for Inn på tunet.

Den nye håndboken er et viktig verktøy for Inn på tunet-tilbydere og kommunene som gjør det enkelt å planlegge, etablere og drifte dagaktivitetstilbudet på gårder. Håndboka sendes nå ut til alle kommuner og godkjente Inn på tunet-tilbydere.

– Forskning viser at fysisk aktivitet og kognitiv stimulering i grupper gir bedre funksjonsevne og livskvalitet for personer med demens. Dagaktivitetstilbud som Inn på tunet gir nettopp denne type stimuli. Og uavhengig av hva forskningen greier å fange opp av effekter, skal vi ikke undervurdere betydningen av det vi alle kan se, nemlig at Inn på tunet-tilbud gir gode opplevelser i hverdagen til personer med demens, sier prosjektleder for Demensplan 2015 Berit Kvalvaag Grønnestad i Helsedirektoratet.

Landbruksnæringen og helse- og omsorgssektoren tilbyr dagaktivitetstilbud til personer med demens på rundt førti gårder i Norge. Inn på tunet-gårder blir godkjent etter en rekke krav som sikrer et best mulig tilbud.

Fra og med 2020 skal alle kommuner kunne tilby tilrettelagte dagaktivitetstilbud til personer med demens. Her kan Inn på tunet- gårder være med å dekke kommunens nåværende og fremtidige behov for gode og tilrettelagte arenaer for aktivitetstilbud. I et demensforløp er det viktig med tiltak som ivaretar og stimulerer både hjerne og kropp, og ordninger som Inn på tunet bidrar til nettopp det.

Faktaboks for den nasjonale håndboka

  • Gir veiledning for planlegging, etablering og for driften.
  • Gir nye ideer til videreutvikling av tilbudet.
  • Sikrer høy kvalitet på dagaktivitetstilbudet.
  • Er et støtteverktøy og oppslagsverk for IPT-tilbyderne og kommunene.
  • Håndboken kan bestilles på www.aldringoghelse.no

Les mer og se introduksjonsvideo på Matmerk.no.