I halmen: Trond Ellingsbø delte ut Bondevettprisen til Reidar Kjæstad, Hans Ulberg og Roar Berntsen. Foto: Astrid Simengård.

I dag pakker NRK ned kamerane etter å ha fulgt kyrne på Ulberg i Sør-Fron dag og natt i tolv dager. For denne satsinga mottar både NRK og vertskapet på Ulberg bondevettprisen fra Norges Bondelag. 

- Kristin og Hans på Ulberg har presentert gården og dyrehold på en flott og tillitsvekkende måte. Journalist Reidar Kjæstad, tekniker Roar Berntsen og resten av teamet ved NRK Hedmark og Oppland fortjener ros for å ha satt dette ville prosjektet ut i live, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes. 

Det var leder i Oppland Bondelag, Trond Ellingsbø som delte ut prisen på vegne av Norges Bondelag. 

- Dette var overraskende og koselig, sier Hans Ulberg om å få prisen. Hans har vært bevisst på å ikke pynte på noe, men framstille produksjonen som den er. - Jeg er glad for engasjementet som NRKfjos har skapt. Mange har ringt meg når det har skjedd ting i fjøset, spesielt under kalvinga som skjedde midt på natta, sier Hans. 

Endelig sunt bondevett

Reidar Kjæstad fra NRK Hedmark og Oppland er glad for alle tilbakemeldingene fra seere og fra næringa underveis, og sier at det er overraskende å få Bondevettprisen. 

- Det er stor stas å få pris for sunt bondevett, og det blir spesielt for ho mor, som har prøvd å få i meg sunt bondevett gjennom hele oppveksten, sier Kjæstad.

Tekniker Roar Berntsten har holdt i kameraer, ledninger og all teknikk i NRKfjos. 

- Det er veldig hyggelig å få Bondevettprisen. Prosjektet har vært moro, og noe helt annet enn å styre teknikken på Østnytt som jeg gjør til daglig, sier Berntsten som nå vasker ledninger og kabler og gjør klart utstyret for andre studio.

- Gårdbrukerne og NRK-teamet har gitt seerne en verdifull innsikt i livet i fjøset og på gården, og mange har hatt mulighet til å lære en hel del om moderne matproduksjon. Det har vært moro å følge kameraene og daglige fjosstudio, også for meg som bonde, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

 

Skjermdump fra NRKfjos med familien Ulberg og Reidar Kjæstad i midten.

Her er begrunnelsen for tildeling av bondevettprisen: 

Pris for sunt bondevett er tildelt Kristin Vold Lexander og Hans Mathias Ulberg for å opne garden, dele kunnskap og gje ei uredigert innsikt i moderne norsk landbruk og matproduksjon gjennom #nrkfjos.

Pris for sunt bondevett er tildelt NRK Hedmark og Oppland ved Reidar Kjæstad og Roar Berntsen for å bidra til å auke kunnskapen om norsk landbruk og bygdeliv, og gje eit uredigert bilde av norsk matproduksjon gjennom satsinga #nrkfjos.

 

Om Bondevettprisen

  • Norges Bondelag deler ut Bondevettprisen til personer utafor eller i norsk landbruk som har profilert landbruket på en positiv og overraskende måte som samtidig er med på å bygge opp under betydningen av norsk mat, matkultur, historie og opprinnelse.
  • Tidligere vinnere av prisen er Rørosmat, daværende utenriksminister Espen Barth Eide, Felleskjøpet Agri, Hans Olav Brenner, Bodil Nordjorde, Den Gyldne Omvei, Olaf Tufte med flere.
  • Mer om bondevettprisen og tidligere vinnere