Samordna opptak offentliggjorde den 19. april søkertallene for høyere utdanning. De viser at antall søkere som har studieretninger innenfor landbruk og husdyrfag som sitt førstevalg har økt med 20 prosent. Dette følger trenden fra søkertallet til naturbruk på videregående skole som også har hatt en markant økning.

- Dette er gledelig! Det viser at unge ønsker å være en del av et grønt skifte og ønsker muligheten til å skape seg en fremtid innenfor landbruket, sier Skallerud.

Søkertallene for de offentlige videregående skolene for 2016/2017 er klare og de viser en økning på 16 prosent til naturbruksutdanningen (VG1) sammenlignet med året før. Det er 257 flere elever enn i 2015.

Suksess i Møre og Romsdal

En av skolene som har merket en markant økning er Gjermundnes vidaregåande skule i Møre og Romsdal. De tilbyr naturbruksretningene landbruk, anleggsgartner og hest- og hovslagerfag.

Rektor Aadne Runar Haarr peker blant annet på at dagens ungdom har økt tro på å få en jobb innen landbruket.

- Det å jobbe nære naturen med matproduksjon er mer godtatt av de som er 16-17 år i dag, sier han.

Søknaden til hestetilbudet på skolen har vært stabilt over lengre tid.  Rektoren forteller at økningen nå er størst i søkningen til det tradisjonelle landbruket.

- Vi ser noe nedgang i søkningen til mekaniske fag. Det skyldes trolig at ungdommene får med seg mediefokuset om at noen bransjer, som oljenæringen, sliter. Det er ikke tvil om at de blir påvirket av storpolitikk og da er det naturlig at ungdommen justerer valgene sine ut fra det, sier Haarr.

Trendy å være bonde

Brita Skallerud i Bondelaget peker på en annen årsak til at unge velger en utdanning i grønn retning.

- Stadig flere ungdom ønsker å jobbe mer praktisk, noe man kan innen landbruket. Vi merker også at det er blitt litt «in» å være bonde. Unge folk er blitt mer opptatt av hvordan vi forvalter jorda, tar vare på dyrene og produserer mat. Det er vi glade for, sier Skallerud.