Tekst og foto: John Øyslebø

Olav Lidtveit fra Bygland ble gjenvalgt som fylkesleder da Aust-Agder Nei til EU avholdt sitt fylkesårsmøte i Grimstad nylig. Det ble få endringer ellers i fylkesstyret. Årsmeldinga kunne fortelle om en stabil og god aktivitet i fylkeslaget der de to satsingsområdene i 2014 var «Ja til Grunnloven og ja til folkestyre – nei til EU» og «Ja til handelsavtale – ut av EØS».

Arbeidsplanen for 2015 legger stort sett opp til en videreføring av aktivitetsnivået som var forrige år med et spesielt fokus på EØS-avtalen. Det ble også vedtatt en uttalelse med tittelen «EØS – til skade for landet»

Tidligere på kvelden var det et åpent møte der leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, holdt en innledning om hva EØS betyr for kommunene og fylkeskommunen. Hun forklarte hvorledes EU de siste tiårene har tatt stadig sterkere grep om norske lokalsamfunn. EØS-avtalen har flyttet makt fra kommunestyresalen til Brussel. Hun viste til at Norsk institutt for By og regionforskning (NIBR) ga i 2008 ut en rapport på grunnlag av sakskartene på 15 kommuner og 5 fylkesting: Rapporten konkluderte med at 73% av alle sakene i kommune- og fylkestingsmøtene ble berørt av EU/EØS.
Av dagsaktuelle saker kom Kleveland inn på den såkalte «Skiensmodellen» og Analysesenteret i Trondheim. Av lokale saker nevnte hun ESAs innblanding på avfallssektoren der vi kan lese på Returkrafts hjemmeside at ny avfallsforskrift er et knefall for ESA. En annen sak hun viste til er den såkalte bussaken i Aust-Agder.

Hun mente at det er viktig å huske at frykt for EØS og EFTA-domstolen ikke nødvendigvis er mer enn enkeltstående og subjektive juridiske vurderinger. Disse kan utfordres, testes på ny, og på sikt overprøves av andre juridiske vurderinger. Men selv når EØS-avtalen gir det nødvendige politiske handlingsrommet, forblir avtalen et problem når tolkningen av den hindrer å gjennomføre tiltak lokalsamfunnet har behov for. Derfor må vi kreve at våre lokalpolitikere tør utfordre uklare «EØS-sannheter», og klatre over hindre – fremfor å lene seg på dem.

Etter denne innledningen av Kleveland var det debatt mellom Oddbjørn Kylland fra Senterpartiet, Harald Bjørløw fra Sosialistisk Venstreparti og Bjørn Arne Engen fra partiet De Kristne, samt Kathrine Kleveland fra Nei til EU.