Tekst & foto: Tor Erik Leland:

Strengt tatt var det vel ikke buskapen alene som sto for initiativet til en dag med åpent fjøs. Æren må nok heller tilfalle bøndene Bodhild og Odd Arild Eikeland, sammen med Tine, Nortura og Felleskjøpet. Sistnevnte har levert melkerobot, innredning og øvrig inventar, og har trolig et håp om å sikre seg en kraftfôrleveranse. Tine og Nortura er mottakere av melk og kjøtt.

En dag midt i travleste våronna er neppe den beste tida å trekke besøkende, men et par regnbyger på morgenkvisten gjorde nok sitt til mange bønder lot jorda få tid til å tørke og i stedet tok turen på heia nordøst for Konsmo. For folk kom det! Et sted rundt 150 personer var innom nyfjøset denne dagen, både yrkeskolleger, naboer, leverandører, bygdefolk og til og med ei SFO-gruppe. De sistnevnte satte vel så mye pris på et par jordhauger ved tomta enn selve fjøset, men de andre besøkende ivrig inspiserte roboter og fôringssystem. På utsida grilla Norturas Arild Grødum og Trond Steinar Løvdal pølser til den store gullmedalje.

Den roterende kubørsten var også et populært innslag i fjøset.  – Det var om jeg skulle ha kjøpt inn en sånn til kona, bemerka en av de frammøtte. Av hensyn til familiefreden lar vi ham være anonym.

Ellers fikk de besøkende høre om et fjøs som absolutt har svart til bondens forventninger. Etter litt innkjøringsproblemer de første dagene har det meste gått på skinner, og både folk og fe har fått en atskillig bedre hverdag enn de hadde i båsfjøset fra 1920. Flere andre bønder i kommunen går også med byggeplaner, så det kan bli mange fjøsåpninger i Audnedal framover.

Kyr og bonde på Midtbø har bytta fra høygaffel og gjødselskrape til båndefôring og skraperobot. Overgangen har gått tilnærma smertefritt.

 

Det var mye folk på fôrbrettet denne dagen. I forgrunnen skuer kårkall Tom Reidar Eikeland og Roald Ubostad ut over løsdriftsarealet.

 

Knut Johan Tveit og Liv Vasland var blant dem som tok en grundig titt på melkeroboten.

 

Du vet det har vært mye folk når du får en full sekk med plasttøfler. Odelsgutt Tom Kåre Eikeland rydder opp.

 

Dagen er på hell, og gårdshunden slapper av ved gavebordet. I bakgrunnen løser Tom Reidar Eikeland og Magne Bråtveit verdensproblemer.

 

Mange blomsterbuketter skifta eier denne dagen, men Trond Steinar Løvdal fra Nortura tenkte hakket mer praktisk og hadde med seg to kjeledresser til bonden Odd Arild Eikeland.