Preben Fossaas mottok årets Emil-pris på årsmøtet i Vestfold Bondelag på Gjennestad torsdag. Det var leder i Vestfold Bondelag Hans Edvard Torp som overrakte prisen til Fossaas.

Preben Fossaas har drevet Hauan gård i Våle siden 1988, hvor han driver økologisk landbruksproduksjon med Gammelnorsk spelsau, planteproduksjon og Inn på tunet.

Han var den første i Vestfold som startet med Gammelnorsk spelsau og er svært delaktig i at det i dag er mellom 50-60 besetninger av denne rasen i Vestfold. De er viktige bidragsytere til å holde Vestfolds skjærgård og kulturlandskap åpent. Hans egen besetning beiter på Slottsfjellet, i Borreparken, Borrevannet naturreservat og på mange av de godt besøkte øyene i Tønsbergfjorden.

Preben Fossaas engasjerer og har et stort hjerte for ungdom. Han har lang fartstid innen fagopplæring i landbruket og bred erfaring innen arbeidstrening. Hans engasjement for Inn på tunet og Grønt Arbeid har særlig fokus på unge med utfordringer knyttet til psykisk helse. Resultatene er veldig gode og en veldig høy andel av ungdommene finner veien tilbake til ordinær utdanning eller arbeid.

Årets EMIL-prisvinner er derfor en veldig god støttespiller/mentor for andre gårdbrukere som driver Inn på Tunet og deler villig av sin kunnskap til gårdbrukere som vurderer å starte opp Inn på Tunet.

EMIL- prisen 2013 går til en ambassadør for nisjeproduksjon i Vestfold. Fossaas selger produkter som ull, skinn og horn og er blant annet leverandør av ull til Osebergskipets seil. Han har inngått nisjeavtale med slakteriet og selger kjøttet selv.

I tillegg er prisvinneren aktiv innen historieformidling, både som arrangør og deltaker i historiske markeder med gårdsproduktene. 

EMIL står for entusiasme, motivasjon, idèer og lagspill.  Dette finner vi til fulle hos prisvinneren, uttaler juryen, som er arbeidsutvalget i Vestfold Bondelag. Årets prisvinner er et godt forbilde og en god ambassadør for mangfoldet i Vestfoldlandbruket!