Vi vil ha bæra dine!

  • Tips en venn om denne siden

Av Andreas Capjon,

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Det er veldig enkelt, bare følg stegene under, så kan du komme ned på Losæter med en stikling om noen uker, så får den sin plass i frukthagen. Blir det ikke kult at byens mest urbane frukthage kommer fra folket, og bys til folket?

Jeg er der i vanlig arbeidstid, så bare stikk innom når det passer. Dersom du heller vil komme ned på kveld eller helg, kan du gjerne sette igjen potten på en av benkene rundt luftetårnet, så skal jeg grave den ned så fort jeg finner den. Skriv gjerne navnet ditt og hvor du bor, det er hyggelig å vite hvor det kommer fra, og kanskje jeg stikker en liten navnepinne i bakken, hvem vet (inte jag).

Stiklinger av jordbær er det bare å vanne, grave opp med litt jord rundt røttene, og ta med ned:)

Sånn lager du stiklinger av solbær, stikkelsbær og rips:

Ta en frisk, ung gren som er lett å bøye ned til bakken

Finn ung grein nær bakken

Grav ned en bit av grenen, ca 5-10 cm der grenen møter bakken; det er bra med et par cm jord over. Det bør være minst to bladfester på grenen over jorden etter nedgravingen;

Legg en liten sten over, slik at grenen blir holdt på plass av vekten;

Hold den nede med en stein

Vann godt, og vent. Gi litt vann fra tid til annen dersom det er tørt, sånn at det holder seg fuktig i jorda rundt. Litt skygge er bedre enn direkte sol, men det vil fungere med begge deler;

vann godt og vent

Det varierer hvor lang tid det tar før du har røtter og kan grave den opp. Selv har jeg flyttet en stikling allerede etter 4 uker, og det gikk fint; la oss si at det sikkert er lurt å vente 6 uker eller mer.

Grav opp og kom ned med den

Etter ca 6 uker kan du klippe navlestrengen (altså greinen du gravde ned, og som nå er forbindelsen mellom rotpunktet på stiklingen og morplanten). Dermed har du en selvstendig stiklingJ Vann den godt før du graver den opp, slik at mest mulig jord henger med rundt røttene. Grav den opp og putt den i en potte, og kom ned på sætra med den. Eller sett den i din egen hage/ bakgård/ pallekarm, så har du nok til å dele bær med andre:) 

 

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Biogassferje til Nesodden

Biogass på nye arenaer

Tirsdag den 25. oktober ble den første fergeturen i verden med biogass som drivstoff, foretatt i Indre Oslofjord.

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Kompost #2: Mask

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Bybonden fjerner kvæke

Den store Kvekekværken

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kompost #1: Møkk

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Arbeidshester på sætra!

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
06
Februar

AU-møte

Tirsdag
07
Februar

Styremøte

Tirsdag
28
Februar

Fylkesårsmøte Finnmark Bondelag

Lakselv

Våre samarbeidspartnere