Kompost #2: Mask

  • Tips en venn om denne siden

Av Andreas Capjon,

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Nå er mesteparten av kumøkka vi fikk fra Bogstad gård fordelt utover jorda og i de 500 pallekarmene som parsellantene har gjort klare for årets dyrkning. Dermed har vi tilført næring til jorda, som gjør den mer levende, slik at den kan skape mer liv- og god mat på tallerkenen vår.

Det finnes mange forskjellige komposteringsmetoder, og så mangt som kan komposteres. Felles er at det er organisk materiale som blir brutt ned av mikroorganismer, og at næringen fra det organiske materialet til slutt blir tilgjengelig for plantene.

Vi er så heldige å få mask fra Bæckelauget- det lokale Samvirkebryggeriet på Bekkelaget oppi gata her. Når de brygger øl, bløtlegger de kornet og varmer opp, for å få ut sukkerstoffene (malten) av kornet. Så siler man fra det maltmettede vannet, og sitter igjen med massevis av korn- mask. Og selv om Samvirkebryggeriets grunnlegger Hans Jacob Mydske er en ivrig promotør av oppskriften på knekkebrød laget av mask, er det begrenset hvor mye som blir brukt. Dermed sitter de som så mange produsenter igjen med et avfallsprodukt, og et problem. Noe kan hentes av skogvokteren som gir det til elgene, og bor det en grisebonde i nærheten så er det super mat for grisene.

Eller man kan være så heldig å ha en bysæter i nabolaget, som mer enn gjerne tar imot masken for å kompostere den:) Mask har jo mye fiber intakt, så det er litt tungt fordøyelig, også for jorda; husk at jorda jo ikke er død, men er fylt med millioner av forskjellige levende organismer. Det tar litt lang tid før det har gått gjennom de tusen små mager og blitt brutt nok ned til å være serveringsklart for plantene. Derfor gleder vi oss til å få dyremager på sætra, sånn at magesyrene deres kan hjelpe oss med å bryte fibrene raskere ned. Men inntil vi er klare til å ta imot dyr her, så blander vi masken godt sammen med litt jord, litt grønne planterester og litt ferdig omsatt kompost. Og blander igjen. Og igjen, sånn at vi får tilført luft så det ikke råtner. Og litt utover seinsommeren har vi nok en liten haug med kompostjord klar. Og vips- et avfallsproblem har blitt til nytt liv. Det er så digg :)

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Biogassferje til Nesodden

Biogass på nye arenaer

Tirsdag den 25. oktober ble den første fergeturen i verden med biogass som drivstoff, foretatt i Indre Oslofjord.

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Bybonden fjerner kvæke

Den store Kvekekværken

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Andreas ute på Losæter.

Vi vil ha bæra dine!

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kompost #1: Møkk

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Arbeidshester på sætra!

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
06
Februar

AU-møte

Tirsdag
07
Februar

Styremøte

Tirsdag
28
Februar

Fylkesårsmøte Finnmark Bondelag

Lakselv

Våre samarbeidspartnere