Den store Kvekekværken

  • Tips en venn om denne siden

Av Andreas Capjon,

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Bybonden fjerner kvæke

Kveke er et gress som ikke gjør så altfor mye av seg over bakken, men under jorda skjuler det seg røtter som for alle andre enn kveka selv må kunne beskrives som noe invaderende djevelskap. I wikipediaspråk kan røttene vokse 60 cm eller mere ut fra den opprinnelige plante, og de kan finnes ned i 20 cm dybde. Fra hvert ledd av jordstengelen kan det dannes en ny plante. For en økobonde betyr dette at hverdagen hans er arbeidsintensiv

Jeg skal ærlig innrømme at i løpet av 60 timer med kvekegraving har jeg vært inne på tanken om å ta meg et nattlig raid med en RoundUp- sprøyte (hvis det bare ikke hadde vært så folksomt her på sætra- jeg blir helt sikkert tatt på fersken;-). RoundUp inneholder glyfosat, som er verdens mest solgte sprøytemiddel, og som hadde tatt kværken på kveka her med en lett, liten dusj over det hele. Det er vel kanskje ikke bare kveka som tar kværken i en slik dusj, og EU besluttet nylig å stramme inn regelverket for bruk av ugrasmiddelet. Vi på Losæter skal ikke kaste oss inn i den debatten, men bringer gjerne til torgs både en forståelse for fristelsen til å bruke det, samt en dyptfølt respekt for de bøndene som velger å ikke bruke det, men bøye nakken å gå på med andre metoder. 

I løpet av uka har det vært litt uvisst hvem som ville ta kværken på hvem her ute. Men der kveka skyter sine skudd 60 cm utover, skyter vår kværkelyst minst 72 cm; 75 trillebårlass med kvekerøtter ligger nå på haug, og det er mulig for andre planter å få rotfeste her. Og RoundUp sprøyta er ikke brukt- jeg lover;-)  

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Biogassferje til Nesodden

Biogass på nye arenaer

Tirsdag den 25. oktober ble den første fergeturen i verden med biogass som drivstoff, foretatt i Indre Oslofjord.

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Kompost #2: Mask

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Andreas ute på Losæter.

Vi vil ha bæra dine!

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kompost #1: Møkk

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Arbeidshester på sætra!

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
06
Februar

AU-møte

Tirsdag
07
Februar

Styremøte

Tirsdag
28
Februar

Fylkesårsmøte Finnmark Bondelag

Lakselv

Våre samarbeidspartnere