Bruk av lokale kretsløp #1: Ola-Chaffen

  • Tips en venn om denne siden

Av Andreas Capjon,

Hvorfor kaste matavfallet når vi heller kan bruke det for å få mat på bordet igjen? En av de tingene som jeg vil jobbe med på Losæter er å ta i bruk lokale kretsløp for å vise hvordan det vi vanligvis tenker på som avfall kan tas i bruk på nytt.

Chaff fra kaffebrenneriet på Losæter

Ola på Kaffebrenneriet i Grønnlandsleiret hadde samme tanke, og kontaktet oss for å spørre om vi kunne bruke deres avfall på sætra. Klart vi kan! Vi dro til Ola og co, som brenner sin egen kaffe midt i cafeen. Når de brenner bønnene, slipper et slags skall/ hinne fra bønnene- dette kaller kaffefolket chaff. En kjapp googling fortalte meg at dette er nitrogenholdige saker, som egner seg bra for kompostering. Hvis man klarer å beholde de lette flakene på bakken, egner det seg også supert som jorddekke. For å se hvordan dette kan fungere, spredte jeg chaff utover og blandet det med jord i topplaget. Så får vi se om det ligger stille, eller sprer seg over sætra (det lukter deilig kaffe, så either way blir bra;-). I tillegg tenker vi at vi vil bruke det til å lage bokashi komposteringsstrø- mer om det når vi skal lage det.

Chaff fra kaffebrenneriet på Losæter

Vi fikk med oss første sekk, og kommer til å hente Ola-chaffen noen ganger i uka fremover. Vårt første lokale kretsløp er satt i bevegelse, og vil berike jorda ute på sætra og ta vekk et avfallsproblem fra logistikkretsløpet. Lokalt. Lurt. Lett.

P.S! Har du kaffegrut hjemme er det ingen grunn til å la den gå i søpla! Gjengen bak virksomheten Gruten AS har mange gode tips til hvordan kaffegruten kan tas i bruk heller enn å havne i søpla. Den egner seg blant annet til kompostering, men også mye annet arti.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Biogassferje til Nesodden

Biogass på nye arenaer

Tirsdag den 25. oktober ble den første fergeturen i verden med biogass som drivstoff, foretatt i Indre Oslofjord.

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Kompost #2: Mask

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Bybonden fjerner kvæke

Den store Kvekekværken

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Andreas ute på Losæter.

Vi vil ha bæra dine!

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kompost #1: Møkk

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Arbeidshester på sætra!

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
18
Januar

Kornkonferansen

Oslo Kongressenter
Mandag
06
Februar

AU-møte

Tirsdag
07
Februar

Styremøte

Våre samarbeidspartnere