Arbeidshester på sætra!

  • Tips en venn om denne siden

Av Andreas Capjon,

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Jens Peder Nilsen fra Foreningen arbeidshesten stilte med hester og håndlag, og mange av oss fikk prøve seg bak skjæret; elvene fra Natur VGS kjempet om plassen bak plogen med byråd for byutvikling Hanna Marcussen.

Hestene får en peptalk av byråd Hanna Marcussen.

Hestene klarte å ploge opp de små arealene vi har mellom containere og luftetårn, og fulgte buen rundt bikuba med innøvd presisjon; et lite smatt og drag i tømmene fra Jens Peder, og hestene satte musklene i seletøyet og gjorde jobben. Fantastisk fin følelse å kjenne kraften fra de to rolige dyra som dro plogen gjennom gras og kornstubb.

I dag hadde vi jo Barcode som bakgrunnsteppe, med hestene foran- et deilig eksempel på kontrastene vi dyrker på Losæter. Ordet Bybonde bærer jo i seg det mange vil oppleve som en motsetning, by/bonde, men som vi vil jobbe for å få inn i både ordbøker og folks bevissthet, og at byen og bonden i kontrast mot hverandre i samme landskap vil gjøre hverandre vakrere.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Vi håper også å vise frem gammel norsk kulturtradisjon, både i metoder vi benytter på bruket her, og gjennom de vekstene som vi etter hvert vil dyrke her. Blant frøene vi har bestilt fra Solhatt venter for eksempel erter av sorten Tidlig grønn sabel, som er godkjent som plantearven- sort av Norsk genressurssenter, og er kjent fra tidlig 1900-tall. Jeg vet at det har vært dyrket mat her på Loenga før i tiden, og jeg regner nesten med at jorda ble jobbet opp med hest. Hvis noen lesere klarer å hoste opp svarthvitt bilder eller historier om bruk av hest på jorda her, ville jeg være svært takknemlig for et lite pip. 

Andreas styrer plogen.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Biogassferje til Nesodden

Biogass på nye arenaer

Tirsdag den 25. oktober ble den første fergeturen i verden med biogass som drivstoff, foretatt i Indre Oslofjord.

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Kompost #2: Mask

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Bybonden fjerner kvæke

Den store Kvekekværken

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Andreas ute på Losæter.

Vi vil ha bæra dine!

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kompost #1: Møkk

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Chaff fra Kaffebrenneriet på Losæter

Bruk av lokale kretsløp #1: Ola-Chaffen

Hvorfor kaste matavfallet når vi heller kan bruke det for å få mat på bordet igjen? En av de tingene som jeg vil jobbe med på Losæter er å ta i bruk lokale kretsløp for å vise hvordan det vi vanligvis tenker på som avfall kan tas i bruk på nytt.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
18
Januar

Kornkonferansen

Oslo Kongressenter
Mandag
06
Februar

AU-møte

Tirsdag
07
Februar

Styremøte

Våre samarbeidspartnere